De beste golfbanene i Norge

Den første golfklubben i Norge ble stiftet allerede i 1924. Golfbanen ble lagt ved Bogstadvannet som ligger rett nedenfor Bogstad gård i Oslo. Resten av landet følgte ikke så raskt etter. I 1948 var det bare fire golfbaner i Norge og de lå i Oslo, Bergen, Borregaard og Høsbjør. Golfinteressen i Norge vokste, men den vokste sakte. Det ble bare bygd tre nye baner i 50 årene, 1 bane i 60 årene og 4 baner i 70 årene. Hvorfor veksten var så treg er ikke så godt å si, men når oljen for alvor skjøt fart i økonomien vår, så vokste også interessen betraktelig. 80 årene og 90 årene ble det bygget hele 25 nye golfbaner. I dag har vi over 185 golfklubber med sine golfbaner i Norge. Dermed har golfinteressen ekspandert fra å være en interesse forbeholdt de få til å bli en folkesport. Kanskje er det de gode resultatene som de norske profesjonelle spillerne gjør på de internasjonale arenaene som bidrar til økt interesse.

I dag er det såpass mange golfklubber og golfbaner i Norge at det er lurt å finne ut av hvilke som er de beste. Golf Digest har reist rundt i 206 land og funnet det de mener er de beste golfbanene i de landene. Uavhengig av hva du foretrekker av antall hull og hvilket handicap, så har Golf Digest rangert de fem beste golfbanene i Norge slik:

1. Miklagard Golf, Oslo
2. Meland GK, Bergen
3. Oslo GK, Oslo
4. Kongsberg GK, Kongsberg
5. Stavanger GK, Stavanger

Nedenfor finner du litt informasjon om hver av de fem beste banene i Norge:

golf-norge1Miklagard Golf befinner seg på Kløfta som ligger like nord for Oslo. Her kan du velge tee som passer til ditt handicap. Vanskelighetsgraden på banen er avhengig av dette valget og du gjør derfor lurt i å se på scorekortet der de anbefaler tee for de forskjellige handicapene. Går du inn på hjemmesidene til Miklagard Golf så vil du finne et oversiktlig og bra kart over golfbanen, banerapport og flere filmklipp der du kan se hullene med områdene rundt. Miklagard Golf er med i Top Nordic Clubs som er en samling av flere nordiske klubber i Norden. Er du medlem av denne så kan du spille i alle klubbene som er med. Foruten to klubber i Norge, så kan du også spille i på de golfbanene i Danmark, Sverige og Estland som også er med.

• Vil du prøve deg på nummer to på Golf Digests rangering, må du over fjellet – nærmere bestemt til Bergen. Her finner du en vakker skogsbane med 18 hull. Golfbanen som huser Meland GK ble åpnet i 1999 og har en lengde på hele 6202 meter fra hvit tee og 5255 fra rød tee. De som har spilt golf på denne banen kan fortelle at den er spennende og utfordrende nettopp fordi dette er en skogsbane. Utfordringene kan ligge gjemt i forskjellige vindretninger, smale fairways og store greener. Sjarmen ligger nettopp i disse utfordringene og i det å være så nær naturen som du er når du spiller i en skog.

• Om du heller ønsker en litt mindre utfordring, så kan du kanskje prøve deg på nummer tre på listen. Da må du over fjellet igjen og tilbake til der golfeventyret i Norge startet, nemlig til Oslo GK og banen ved ærverdige Bogstad gård. Banens popularitet gikk gradvis nedover samtidig med et mindre bra vedlikehold, men i 2007 tok golfklubben et skikkelig tak og Steve Forrest redesignet golfbanen. oslo-gk1Forrest er en velkjent banearkitekt. Steve Forrest omgjorde golfbanen fra slitt til å være blant Europas mest teknologisk avanserte. I dette ligger det at banen vedlikeholdes med underjordisk luftesystem, tredobbel drenering, et vanningssystem som er helautomatisk, sportcrete i alle bunkere og sandoppbygde fairways. Selve utformingen av golfbanen ble gjort ut i fra et ønske om å gi både gjennomsnittsspilleren og den profesjonelle golferen utfordringer, noe som flere spillere kan si seg enig i. Banen er på hele 6300 meter og Oslo GK selv liker å trekke frem fossen ved hull 12 som en av de flotte naturopplevelsene du kan ha på runden din. Oslo GK har en egen baneguide for deg som ønsker å spille på denne golfbanen. Baneguiden viser deg en oversikt over alle hullene, over hindre og over lengder og høyder. Den er flott når du ønsker å bli kjent med banen og du kan enkelt laste den ned på Oslo GKs hjemmesider.

• Reiser du litt lenger vest for Oslo GK, så vil du finne den neste golfbanen på Golf Digests rangering. Litt utenfor Kongsberg ligger Skollenborg og her har Kongsberg fått sin golfbane. Her kan du spille golf mens du nyter utsikten mot fjellene rundt Kongsberg. Denne banen er en kombinasjon av en skogbane og en parkbane, noe som gir utfordringer for både nybegynneren og for den profesjonelle spilleren. Golfbanen er designet av banearkitekten Jeremy Turner som er en av de mest anerkjente i Norden. Kongsberg GK tilbyr også en korthullsbane der du kan øve på putting eller annet nærspill.

stavanger-gk-logo Har du lyst til å prøve nummer fem på Golf Digests rangering over Norges beste golfbaner, så må du reise tilbake over fjellet fra Kongsberg igjen. Riktig nok litt lenger sør enn nummer 2 på listen, nemlig til Stavanger. Stavanger Golfklubb ble stiftet i 1956 og er landets nest eldste 18 hulls golfbane fra 1963. Den ble bygd for å utfordre og for å gi spilleglede både for nybegynneren og for den profesjonelle golfspilleren. Golfbanen er på hele 6000 meter, har 71 par og er plassert ved Store Stokkavatn som ligger bare 5 kilometer fra Stavanger sentrum. Derfor kan også denne banen friste med en flott naturopplevelse som bonus mens du utfordres på banen. Golfbanen er nemlig flott plassert mellom trær, fjor og fjell. Du kan finne en detaljert baneguide på klubbens hjemmesiden og de har også lagt ut en film på YouTube der du kan se banen. Akkurat som Miklagard Golfklubb så er Stavanger Golfklubb med i Top Nordic Clubs. Stavanger GK har også hatt gleden av å arrangere NM 18 ganger, Nordics 2 ganger og Åpen Norske 1 gang, i tillegg til EM for damer i 1985.